OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Budoár staré dámy Sůl

Budoár staré dámy — Sůl (April 2017)

                  Budoár staré dámy — Sůl (April 2017)Budoár staré dámy — Sůl (April 2017) Location: Brno, Jihomoravský kraj, CZE
Album release: April 2017
Record Label: Indies Scope
Duration:
Tracks:
01 Z ježatých hor     4:13   
02 Nejde to umýt     3:58  
03 Bagr      2:26   
04 Jeptiška     3:18   
05 Kopřivy     4:11   
06 Tempa     2:31   
07 Konstrukce černého šípu     3:22   
08 Kuře ve sněhových šatech     1:56   
09 Případ     2:39   
10 Jakoty     3:05   
11 Vláčile!     4:47   
12 Čaj z makovic     2:21
Personnel:
••›  Marta Kovářová ― hlas, kytara
••›  Tomáš Ergens ― baskytara, hlas
••›  Marek Laudát ― kytara, hlas
••›  Ladislav Šiška ― bicí, perkuse, melodika, zvonkohraFotka uživatele Ben Tais Amundssen.Credits:
••›  hudba: Marta Kovářová (1~4, 6~9, 11, 12), Tomáš Ergens (5, 10)
••›  aranžmá: Budoár staré dámy
••›  slova: Marta Kovářová (2, 9, 11), Lubor Kasal (1, 6), Karel Šiktanc (3), neznámý čínský básník v překladu Bohumila Mathesiuse (4), Jan Karpíšek (5), Paul Klee v překladu Anity Pelánové (7), Vladimír Sýs, Dana Kalvodová (8), Šimon — básník ulice (10), Jiří Dvořák (12)
••›  nahrávka: Broněk Šmid ve Studiu Indies
••›  mix a mastering: Ondřej Ježek ve Studiu Jámor
••›  obal: Marta Kovářová
••›  obrazy: Jan Laudát (stavby), Lukáš Laudát (příšery), Hynek Kovář (abstrakce)
••›  písmo: Jan Laudát
••›  vydavatelství: Indies ScopeFotka uživatele Ben Tais Amundssen.Description:
••   Tak dlouho jsem hledala nový způsob vyjadřování a chtěla se vymanit se ze svých skladatelských stereotypů, až jsem nebyla schopna přes vlastní kritiku přinést do zkušebny nic. S dětmi přišla radost, navíc ale značné omezení možností, kdy a kde skládat. Dříve jen sama doma s kytarou! Teď už ale bude vždycky někdo doma! Musela jsem se přizpůsobit — naučila jsem se skládat potichu — v hlavě, cestou při chůzi, při kojení a uspávání. A vida! Tato proměna vstupních podmínek se stala klíčem k uvolnění mého skladatelského rukopisu. Po relativně dlouhé odmlce od alba Láva, kdy jsme se museli vypořádat s odchodem Toma a Štěpy a kdy jsme spoustu nápadů ještě ve zkušebně zahodili, jsme v létě roku 2016 měli natočený materiál tak na půl desky. ••   “Buď teď anebo až za dlouho” — řekla jsem si. A mezitím, co moje první mládě začalo chodit do školky a než se narodilo druhé, jsme skutečně během tří měsíců vymysleli, secvičili a natočili ve studiu druhou polovinu alba. Byly to krásné a intenzivní tři měsíce, kdy jsem se pravidelně tři hodiny denně mohla věnovat jen hudbě. A po narození naopak žádné hraní, tři intenzivní měsíce mixování a tvoření obalu pro Vinyl a CD.
O ALBU
••   Ne kulisy, ale situace. Naléhavé písně, které musíte poslouchat, nebo vypnout.  Nová deska Budoáru staré dámy nese název Sůl a vznikala pomalu, tak jak to bývá, když se v kapele rodí mláďata a budují se domy. Skupina vylezla z kotelny na hudební scénu v Brně roce 1998, prošla řadou změn, ale alternativní rock s ní drží krok po celou dobu existence. Necvičený projev, řev, normální oděv,... vhodné pro každý věk jako osobní objev.
••   Album vzniklo v létě a na podzim roku 2016 v Brně, ve studiu Indies s Broňkem Šmidem.
••   Autorka, zpěvačka a kytaristka Marta Kovářová popisuje její zrod: “Písničky už nemají šanci vzniknout — když su sama doma s kytarou. Teď už bude vždycky někdo doma! Nejsu už Svobodová a mám dvě děti. Skládám potichu, v hlavě, cestou na vlak, při kojení, než se probudí a už už aby spalo. Dějištěm není Brno, ale vesnice v mrazové kotlině. A kde jsou mé plodné úzkosti? Ztracené v radosti. Tak děkuj — říkají mi. Ale o tom nenapíšeš. Tak radši zazpívám recept na kuře.  A solím mnohem míň.
Tak mi zbyla.”
••   Texty skladeb prozrazují větší nadhled i rozhled, nejsou tolik utopené v slzách, koukají spíš kolem sebe než do sebe. Kromě vlastních textů Marty na desce najdeme např. zhudebněný text básníka Karla Šiktance, Lubora Kasala, výtvarníka Paula Klee a hned dva recepty na divná jídla. I hudba je oproti dvěma posledním deskám méně zádumčivá, hravější. Jakoby se podařilo v Budoáru vyvětrat, ale přitom neopustit původní, domácí recepturu. Osolený materiál umíchal Ondřej Ježek a obalila jej Marta Kovářová.
••   Budoár staré dámy v sestavě ze 3/5 dámské lámali srdce mužům 10 let a objeli evropský svět. Nyní hrají v sestavě z 1/4  dámské jen — a o to lépe naplňují duše žen!
Label: http://www.indies.eu/
Website: http://www.budoar.cz/
Bandzone: http://bandzone.cz/bsd
Discography:
Neřádné desky:
••   2000 Babičkám (CD)
••   2001 Leitnerka (CD)
••   2002 DEMO (CD)
••   2013 Z KONCE RTů (CD)
Řádné desky:
••   2002 Na hraní (CD)
••   2005 My o vlku (CD)
••   2008 Dobrou noc, světlo (CD)
••   2012 Láva (CD)
••   2017 Sůl (LP, CD)Fotka uživatele Ben Tais Amundssen.Event:
••   Audiovernisáž
••   Date: Čtvrtek 27. dubna v 18:00
••   Place: Prodejna Audigo, Brno, Hybešova 12
••   Reason: komentovaný poslech nové desky SŮL
••   Reason: setkání s kapelou a povídání o nové desce
••   Manner: poslech alba na kvalitním repro a high~end sluchátkách
••   Food & drink: dobré víno, pivo i lehké občerstvení
••   Warning: malé akustické překvapení
••   Bonus: vše ZDARMAFotka uživatele Ben Tais Amundssen.
♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»

Budoár staré dámy Sůl

NEWS

16.8.2017

Amplifier

16.8.2017

Kelley Stoltz

16.8.2017

Grizzly Bear

16.8.2017

Duncan Lloyd

16.8.2017

ILK — Y U

14.8.2017

Richard Thompson

14.8.2017

Work Drugs

14.8.2017

Safe to Say

14.8.2017

Jen Cloher

archiv

ALBUM COVERS IX.

Safe to Say — Down in the Dark (October 21, 2016)
Tais Awards & Harvest Prize
Za Zelenou liškou 140 00 Praha 4, CZE
+420608841540