OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » NEWS » Budoár staré dámy
Budoár staré dámy Sůl

Budoár staré dámy — Sůl (April 2017)

                  Budoár staré dámy — Sůl (April 2017)  Budoár staré dámy — Sůl (April 2017)Location: Brno, Jihomoravský kraj, CZE
Album release: April 2017
Record Label: Indies Scope
Duration:
Tracks:
01 Z ježatých hor     4:13   
02 Nejde to umýt     3:58  
03 Bagr      2:26   
04 Jeptiška     3:18   
05 Kopřivy     4:11   
06 Tempa     2:31   
07 Konstrukce černého šípu     3:22   
08 Kuře ve sněhových šatech     1:56   
09 Případ     2:39   
10 Jakoty     3:05   
11 Vláčile!     4:47   
12 Čaj z makovic     2:21
Personnel:
••›  Marta Kovářová ― hlas, kytara
••›  Tomáš Ergens ― baskytara, hlas
••›  Marek Laudát ― kytara, hlas
••›  Ladislav Šiška ― bicí, perkuse, melodika, zvonkohraFotka uživatele Ben Tais Amundssen.Credits:
••›  hudba: Marta Kovářová (1~4, 6~9, 11, 12), Tomáš Ergens (5, 10)
••›  aranžmá: Budoár staré dámy
••›  slova: Marta Kovářová (2, 9, 11), Lubor Kasal (1, 6), Karel Šiktanc (3), neznámý čínský básník v překladu Bohumila Mathesiuse (4), Jan Karpíšek (5), Paul Klee v překladu Anity Pelánové (7), Vladimír Sýs, Dana Kalvodová (8), Šimon — básník ulice (10), Jiří Dvořák (12)
••›  nahrávka: Broněk Šmid ve Studiu Indies
••›  mix a mastering: Ondřej Ježek ve Studiu Jámor
••›  obal: Marta Kovářová
••›  obrazy: Jan Laudát (stavby), Lukáš Laudát (příšery), Hynek Kovář (abstrakce)
••›  písmo: Jan Laudát
••›  vydavatelství: Indies ScopeFotka uživatele Ben Tais Amundssen.Description:
••   Tak dlouho jsem hledala nový způsob vyjadřování a chtěla se vymanit se ze svých skladatelských stereotypů, až jsem nebyla schopna přes vlastní kritiku přinést do zkušebny nic. S dětmi přišla radost, navíc ale značné omezení možností, kdy a kde skládat. Dříve jen sama doma s kytarou! Teď už ale bude vždycky někdo doma! Musela jsem se přizpůsobit — naučila jsem se skládat potichu — v hlavě, cestou při chůzi, při kojení a uspávání. A vida! Tato proměna vstupních podmínek se stala klíčem k uvolnění mého skladatelského rukopisu. Po relativně dlouhé odmlce od alba Láva, kdy jsme se museli vypořádat s odchodem Toma a Štěpy a kdy jsme spoustu nápadů ještě ve zkušebně zahodili, jsme v létě roku 2016 měli natočený materiál tak na půl desky. ••   “Buď teď anebo až za dlouho” — řekla jsem si. A mezitím, co moje první mládě začalo chodit do školky a než se narodilo druhé, jsme skutečně během tří měsíců vymysleli, secvičili a natočili ve studiu druhou polovinu alba. Byly to krásné a intenzivní tři měsíce, kdy jsem se pravidelně tři hodiny denně mohla věnovat jen hudbě. A po narození naopak žádné hraní, tři intenzivní měsíce mixování a tvoření obalu pro Vinyl a CD.
O ALBU
••   Ne kulisy, ale situace. Naléhavé písně, které musíte poslouchat, nebo vypnout.  Nová deska Budoáru staré dámy nese název Sůl a vznikala pomalu, tak jak to bývá, když se v kapele rodí mláďata a budují se domy. Skupina vylezla z kotelny na hudební scénu v Brně roce 1998, prošla řadou změn, ale alternativní rock s ní drží krok po celou dobu existence. Necvičený projev, řev, normální oděv,... vhodné pro každý věk jako osobní objev.
••   Album vzniklo v létě a na podzim roku 2016 v Brně, ve studiu Indies s Broňkem Šmidem.
••   Autorka, zpěvačka a kytaristka Marta Kovářová popisuje její zrod: “Písničky už nemají šanci vzniknout — když su sama doma s kytarou. Teď už bude vždycky někdo doma! Nejsu už Svobodová a mám dvě děti. Skládám potichu, v hlavě, cestou na vlak, při kojení, než se probudí a už už aby spalo. Dějištěm není Brno, ale vesnice v mrazové kotlině. A kde jsou mé plodné úzkosti? Ztracené v radosti. Tak děkuj — říkají mi. Ale o tom nenapíšeš. Tak radši zazpívám recept na kuře.  A solím mnohem míň.
Tak mi zbyla.”
••   Texty skladeb prozrazují větší nadhled i rozhled, nejsou tolik utopené v slzách, koukají spíš kolem sebe než do sebe. Kromě vlastních textů Marty na desce najdeme např. zhudebněný text básníka Karla Šiktance, Lubora Kasala, výtvarníka Paula Klee a hned dva recepty na divná jídla. I hudba je oproti dvěma posledním deskám méně zádumčivá, hravější. Jakoby se podařilo v Budoáru vyvětrat, ale přitom neopustit původní, domácí recepturu. Osolený materiál umíchal Ondřej Ježek a obalila jej Marta Kovářová.
••   Budoár staré dámy v sestavě ze 3/5 dámské lámali srdce mužům 10 let a objeli evropský svět. Nyní hrají v sestavě z 1/4  dámské jen — a o to lépe naplňují duše žen!
Label: http://www.indies.eu/
Website: http://www.budoar.cz/
Bandzone: http://bandzone.cz/bsd
Discography:
Neřádné desky:
••   2000 Babičkám (CD)
••   2001 Leitnerka (CD)
••   2002 DEMO (CD)
••   2013 Z KONCE RTů (CD)
Řádné desky:
••   2002 Na hraní (CD)
••   2005 My o vlku (CD)
••   2008 Dobrou noc, světlo (CD)
••   2012 Láva (CD)
••   2017 Sůl (LP, CD)Fotka uživatele Ben Tais Amundssen.Event:
••   Audiovernisáž
••   Date: Čtvrtek 27. dubna v 18:00
••   Place: Prodejna Audigo, Brno, Hybešova 12
••   Reason: komentovaný poslech nové desky SŮL
••   Reason: setkání s kapelou a povídání o nové desce
••   Manner: poslech alba na kvalitním repro a high~end sluchátkách
••   Food & drink: dobré víno, pivo i lehké občerstvení
••   Warning: malé akustické překvapení
••   Bonus: vše ZDARMAFotka uživatele Ben Tais Amundssen.
♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»♦»

Budoár staré dámy Sůl

NEWS

28.4.2017

Thurston Moore

28.4.2017

Mark Lanegan Band

28.4.2017

Vök

26.4.2017

Huckleberry

26.4.2017

Ravyn Lenae

26.4.2017

Julia Lucille

26.4.2017

Anakver

26.4.2017

Jane Weaver

23.4.2017

The Wooden Sky

archiv

ALBUM COVERS VIII.

Amanda Palmer — Piano Is Evil (December 16, 2016)
Tais Awards & Harvest Prize
Za Zelenou liškou 140 00 Praha 4, CZE
+420608841540