OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » NEWS » Destroyer — Have We Met
Destroyer — Have We Met (Jan. 31, 2020)                    Destroyer — Have We Met (Jan. 31, 2020)
•   Dan Bejar toho má za sebou hodně, je výraznou postavou kanadské indie~rockové scény, která dala na přelomu tisíciletí světu opravdu velké množství dodnes velkých jmen — jen namátkou třeba Arcade Fire, Broken Social Scene nebo The New Pornographers. V řadách posledně jmenované skupiny strávil mnoho let také Dan Bejar, jenž ovšem se svým vlastním projektem Destroyer začal již v polovině devadesátých let. Debutová kolekce „We’ll Build Them A Golden Bridge“ vyšla v roce 1996. Tehdy Bejar nahrával převážně v domácích podmínkách, ale i v lo~fi zvukovém hávu byl hned zcela zřetelný jeho cit pro silnou melodii, jenž neztratil dodnes.  Na každé další nahrávce Destroyer zní vždy trochu jinak a v jeho tvorbě se prolínají různorodé hudební vlivy. Dle Bejara samotného je tomu tak záměrně — vždy chce prý začít od nuly a na nic nenavazovat, tedy ani na zvuk a náladu předchozí desky.
•   V roce 2011 si Destroyer se skvělým albem Kaputt vysloužil nominaci na prestižní Polaris Music Price nebo Juno Awards a nedávno jej prestižní hudební server Pitchfork umístil na 22. místo nejlepších desek celé právě končící dekády (od 2010). To ovšem neznamená, že by si ostatní destroyerská alba vedla nějak hůře. Jednou z nejoceňovanějších nahrávek celé jeho kariéry je Poison Season z roku 2015, s níž se zastavil o rok později i v Praze. Na jeho tehdejší dvouhodinový koncert v Lucerna Music Baru se vzpomíná jako na legendární. Zněly tklivé balady postavené na jemných smyčcových aranžích i epické rockové songy za doprovodu řízných dechů, atmosféra byla dokonalá.  
•   Dan Bejar je jedním z autorů, jejichž charakteristický rukopis je, přes pestrost repertoáru a tvorby, jednoznačně rozeznatelný během prvních pár tónů. Sám velmi uznává velké vypravěče, jako jsou například Leonard Cohen nebo Nick Cave, stabilně vysokou kvalitou tvorby se jim ale může směle rovnat. Samotný název Bejarovy skupiny Destroyer může být trochu zavádějící. Sám Bejar prohlásil, že chtěl pro kapelu jméno, z něhož nebude na první pohled patrné, co hraje za styl, což se mu určitě podařilo. Ovšem poté musel často vysvětlovat, že prý „vůbec neměl ani tušení, že nějací Kiss kdysi vydali jakési album s názvem Destroyer, protože o Kiss (bez urážky!) neví nic dodnes.“ Spíš jej „ohromilo, že tak primitivní název si ještě žádná kapela nepřisvojila,“ a tak po něm okamžitě bez dalšího přemýšlení skočil.   V roce 2017 vyšlo úspěšné album ken, které košatý zvuk Destroyeru nasměrovalo k elektronice, aniž by byly potlačeny výrazné melodické linky a hitová přímočarost. Přesto krátce po jeho vydání na Dana Bejara přišla mírná krize, mluvilo se dokonce o rozpuštění kapely a posledních koncertech. K nepříliš veselé šeptandě přispělo i zrušení evropského turné v roce 2018, i proto je oznámení novinky Have We Met velice dobrou zprávou. Hned z úvodního singlu Crimson Tide je zřejmé, že Dan Bejar nic ze svého daru neztratil — melodicky pečlivě vygradovaná skladba baví tanečně elektronickou produkcí i funky basem. A v podobném duchu se nese také většina novinkové kolekce, která tentokrát vznikala horečně rychle v reakci na nepředvídatelnost současné společnosti. Původně měl Bejar záměr album zpracovat na téma Y2K (digitální katastrofy mnohými experty očekávané s příchodem 2000) a dvacet let poté. Inspirací měl být i tehdejší zvuk Björk, Air nebo Massive Attack. Nakonec se ale koncept trochu změnil. Have We Met zní výrazně tanečněji než dosavadní alba Destroyeru, ale zároveň také nečekaně svěže. Textově se Dan Bejar vrací k některým svým starším albům, na nichž také používal literární techniku zvanou proud vědomí. Dan Bejar každopádně nepřestává překvapovat a na dubnový koncert jeho Destroyeru v pražském Divadle Archa je víc než příjemné se těšit.  
•   Dan Bejar started Destroyer as a solo home~recording project in the early to mid~nineties. Exploring and overturning genres such as glam, MIDI, yacht rock, & even underground Spanish independent artists, Bejar was proclaimed “Rock’s Exiled King” by The Fader. DESTROYER 22 04 2020 ARCHA
Formed: 1995 in Vancouver, British Columbia, Canada
Location: Vancouver, B.C., Canada
Styles: Alternative/Indie Rock, Indie Rock, Chamber Pop
Album release: January 31, 2020
Record Label: Merge Records
Duration:     42:11
Tracks:
01. Crimson Tide   6:09
02. Kinda Dark   3:25
03. It Just Doesn’t Happen   5:01
04. The Television Music Supervisor   4:09
05. The Raven   3:35
06. Cue Synthesizer   3:55
07. University Hill   3:39
08. Have We Met   2:54
09. The Man in Black’s Blues   3:39
10. Foolssong   5:45
Personnel:
•   Dan Bejar: vox, synthesizer
•   Nicolas Bragg: guitar
•   John Collins: bass, synthesizer, drum programming, granular synthesis
Credits:
•   Produced and mixed by John Collins, winter 2019
•   Mastered by Joe LaPorta at Sterling Sound
•   Front and back cover photos and design by Maegan Hill~Carroll
•   We acknowledge the financial support of FACTOR and Canada’s private radio broadcasters.
•   All songs ©2020 Destroyer (SOCAN)
Editorial Reviews
•   Dan Bejar initially conceived of Have We Met as a Y2K album. He was already active during the era but not heard overhead in a cafe or salon, which is perhaps what the idea of the Y2K sound evokes nearly two decades later. Bejar assigned frequent producer and bandmate John Collins the role of layering synth and rhythm sections over demos with the period~specific Björk, Air, and Massive Attack in mind, but he soon realized the sonic template was too removed from Destroyer’s own, and the idea of a concept was silly anyway. So he abandoned it and gave Collins the most timeless instruction of all: „Make it sound cool.“ Atmosphere and loose approximations of a place or feeling are what we’ve come to expect from any new Destroyer record~certainly not an easily defined and stridently adhered to theme or concept. Have We Met manages to meet somewhere between those disparate Y2K reference points and Destroyer’s own area of expertise, gliding deftly into territory that marries the old strident Destroyer with the new, aged crooning one of late.
Discography:
1996 We’ll Build Them a Golden Bridge Tinker
1997 Ideas for Songs (cassette) Granted Passage Cassettes
1998 City of Daughters Endearing/Triple Crown Audio
2000 Thief Catsup Plate/Triple Crown Audio/Cave Canem
2001 Streethawk: A Seduction Misra/Talitres
2002 This Night Merge/Talitres
2004 Your Blues Merge/Talitres/Acuarela
2006 Destroyer’s Rubies Merge Records
2008 Trouble in Dreams Merge Records/Rough Trade
2011 Kaputt Merge Records/Dead Oceans
2015 Poison Season Merge Records/Dead Oceans
2017 ken Merge/Dead Oceans
2020 Have We Met Merge/Dead Oceans DESTROYER 22 04 2020 ARCHA

NEWS

26. 2. 2020

Wrekmeister Harmonies

24. 2. 2020

Agnes Obel — Myopia

22. 2. 2020

Humanist — Humanist

archiv

ALBUM COVERS XI.

Bellows — The Rose Gardener (Feb. 22, 2019)
Tais Awards & Harvest Prize
Strachovská 520, Pelhřimov, CZE
+420608841540