OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » NEWS » Josephine Foster — Faithful Fairy Harmony
Josephine Foster — Faithful Fairy Harmony (Nov. 16, 2018)

Josephine Foster — Faithful Fairy Harmony (Nov. 16, 2018)   Josephine Foster — Faithful Fairy Harmony (Nov. 16, 2018) Josephine Foster — Faithful Fairy Harmony (Nov. 16, 2018)✹    Pro zdraví, štěstí, lásku, dlouhověkost, mír, prosperitu a bezpečnost: Jak přežít luxus Silicon Valley. Tento titul od Kevina Tudishe z října 2013 jsem vybral záměrně, dokonale se hodí i pro 16. album Josephiny Foster. Po historických požárech v Kalifornii je to časové přání. Zastřešující termín „freak folk“ byl aplikován mnoha umělcům v průběhu let s různou mírou přesnosti. V případě Josephine Foster je její hudba jistě více esoterická, než to umí současníci, jako Joanna Newsom, nebo Devendra Banhart.
✹    Její alba jí také nasvítily do bodového kužele tak, že je neustále nakloněná jako anachronistická umělkyně, ale v mnoha ohledech její hudba nikdy nectila čas a přesto byla nadčasová pořád. „Faithful Fairy Harmony“ je překrásný název alba. Dá se chápat jako protilátka ke vzrůstajícímu odloučení od sebe samotné a světa, který má svůj původ v technologii. Dokonce i když není přímo zaměřena na přirozený svět, visí nad těmito kompozicemi nejasný, bukolický závoj.
✹    Podobně produkce se vyznačuje výrazně non~digitálním, vřelým a překvapivě reálným. Tato viscerální kvalita je patrná v levitujících vokálních a propletených harmoniích „Benevolent Spring“, zachycujících jemnou nádheru probouzející se přírody a sezóny, na kterou tato píseň jede, je od ní odvislá. Veselka a tepající krokovka „Force Devine“ přidává uvítací plac pro euforii, život, elán, temperamentnost a představuje pěkné kytarové sólo na albu plném okouzlujících detailů, včetně dezorientujícího zvuku kazoo, téměř jakoby pokračování po přerušení závěrečné skladby. To znamená, že hlas Foster zůstává definujícím a opravdu jedinečným nástrojem těchto písní. Působí jako okouzlující prostředek k přenesení na pomyslném létajícím koberci, který má její hudba, možná nikde mocněji, než v songu „I Was Glad“. Jeho tichá velkolepost je pozoruhodným vrcholem dvojalba, plného okouzlujících kuriozit.
✹    Jinde jsou proměnlivé melodie „Lord of Love“ klepnutím na psychedelickou podstatu (vkráceny do psychedelického charakteru) její hudby a navíc „All Pales Next to You“ vyzařuje touhu, kterou vyvolává opojná povaha zamilování. Tajemství lásky, života a světa jsou zpřístupněny na albu „Faithful Fairy Harmony“ světlem, zacílením, neotřesitelným dotykem. Foster vytvořila superalbum, které vnímám jako psychické spojení s vnitřními i vnějšími světy, a vize, po kterých volá ona, jsou okamžitě živé a vzácné.
✹    Teď se vrátím o osm let zpět: k albu „Anda Jaleo“ (Oct. 26, 2010). Josephine Foster učinila krátkou objížďku od vlastních přízračných kompozic, když natočila dvě alba se svým partnerem a frontmanem Victorem Herrero Bandem [další je „Perlas“ (rel. May 15, 2012/recording date: June, 2011)]. „Anda Jaleo“ — první z těchto alb, bylo natočeno většinou v ateliéru Mecina Bombarón, Granada v srpnu 2009 a Foster zpívá písně od básníka Federica Garcii Lorcy z roku 1931 sbírku tajemně krásných flamenco melodií Las Canciones Populares Espanolas. 11 písní zde překrývá duch a romantika, zatímco toulavý, váhavý hlas Foster, nabízí španělsky zpívané texty nad množstvím živých foot stomping, tleskaných rytmů, kastanět a tradičních flamenco instrumentací. Proč to zmiňuji?
✹    Zdá se totiž, že její nově vykročené období započalo právě po tomto intermezzu. A to albem „Blood Rushing“ (rel. Sept. 18, 2012), nahrávaném v Cherryvale Art Farm, Boulder v lednu téhož roku. To znamená, že rozdíl nahrávacích frekvencí byl půl roku. I to o něčem svědčí. Nabízím tuto hypotézu:
✹    Podle umělkyně se jedná o „baletní balet“, „příběh o příběhu, o heteronu, který si sama pro sebe vytvořila s názvem „Blushing“. (Portugalský básník Fernando Pessoa [1888 ~ 1935] měl tři z těchto jedinečných identit a sám psal po celou dobu ze svých perspektivních stylů. Ze své různorodé literární produkce vydal knižně jen malou část; krom toho publikoval v avantgardních časopisech. Pessoovo dílo vešlo v širší známost až ve čtyřicátých a padesátých letech, a zveřejnění jeho prozaických fragmentů pod titulem „Kniha neklidu“ [The Book of Disquiet (1982)] způsobilo doslova literární senzaci.
✹    Tato „neklidná“, nikdy neuzavřená kniha absurdního bytí a „zběsilého snění“, dnes putuje celým světem jako literární puzzle pro editory, překladatele i čtenáře, a polemika o jejich možné interpretaci, organizaci a imaginárním autorství neustává. Pessoa byl plodným spisovatelem, a to nejen pod svým vlastním jménem, ​​protože si vymyslel asi 79 dalších. Nenazýval je pseudonymy, protože cítil, že tím by nezachytil svůj skutečný, nezávislý intelektuální život. Nazýval je heteronymy. Tyto pomyslné postavy někdy měly nepopulární nebo extrémní názory.)
✹    A to je doslova návodné, nezdá se vám? Zatímco koncept Josephiny Foster je „indoor“, vzletně čistý a poutavý, současně jsou to písně a hudba, na kterých bude většině posluchačů záležet forever. Vždy, tu a tam, tedy i na Grantchester Meadows (A Little Song).
✹    Rozhodně jde o album, jak řečeno úvodem, v tom nejlepším slova smyslu provokativní.
✹    Hladí a hřeje, lechtá, ošetřuje, povstává a usazuje. Provokuje totiž k přemýšlení. Nad tím, co přesně chtěla Josephine Foster říct, k čemu vlastně odkazovala — a proč se někdy stává, že já je někdo jiný.
✹    The mysteries of love, life, and the world are broached with a light yet nevertheless unshakeable touch on Faithful Fairy Harmony. Foster has made a record that feels like a psychic connection to inner worlds as well as an outer one, and the visions she summons are at once vivid and rarified.
Location: Chicago, Illinois
Born: April 19, 1974, Colorado, USA
Styles: Alternative Singer~Songwriter, Indie Folk, Alt.~Rock, Neo~Psychedelia
Album release: November 16, 2018
Record Label: Fire Records
Duration:     76:13
Tracks:
01 Soothsayer Song   3:31
02 A Little Song   3:39
03 The Virgin of the Snow   6:39
04 Pearl in Oyster   1:52
05 Benevolent Spring   3:20
06 Force Divine   2:41
07 All Pales Next to You   4:43
08 Lord of Love   7:11
09 Eternity   3:55
10 Indian Burn   3:56
11 The Peak of Paradise   3:59
12 Adieu Color Adieu   5:33
13 Pining Away   5:11
14 Challenger   4:05
15 I Was Glad   3:03
16 Shepherd Moon of Starry Height   4:24
17 Little Lamb   3:38
18 Faithful Fairy Harmony   4:53
℗© 2018 Fire Records
AllMusic Review by Bekki Bemrose;  Score: ✹✹✹✹
✹    The umbrella term freak folk has been applied to many artists over the years with varying degrees of accuracy. In Josephine Foster’s case, her music is certainly more esoteric than contemporaries like Joanna Newsom and Devendra Banhart. Her records have also seen her consistently pegged as an anachronistic artist, but in many respects, her music has never felt timelier.
✹    Faithful Fairy Harmony feels like an antidote to an increasing detachment from each other and a world that has its origins in technology. Even when she’s not directly focusing on the natural world, an obscure, bucolic veil hangs over these compositions. Similarly, the production feels distinctly non~digital, warm, and trenchantly real. This visceral quality is evident on the levitating vocal and intertwining harmonies of “Benevolent Spring” that capture the delicate splendor of the season to which this song is an ode.
✹    The jolly gait of “Force Devine” adds a welcome spot of vivacity and features an engaging guitar solo on an album full of enchanting details, like the disorienting kazoo like interruptions of the closing title track. That said, it is Foster’s voice that remains the defining, and truly unique, instrument of her songs. It acts as a conduit to the transporting affect her music has, perhaps nowhere more powerfully than on “I Was Glad.” Its quiet grandeur is a remarkable peak in a double album full of enchanting curios. Elsewhere, the wayward melodies of “Lord of Love” tap into the psychedelic character of her music, and in addition, “All Pales Next to You” conjures a wooziness that the intoxicating nature of infatuation elicits.
✹    The mysteries of love, life, and the world are broached with a light yet nevertheless unshakeable touch on Faithful Fairy Harmony. Foster has made a record that feels like a psychic connection to inner worlds as well as an outer one, and the visions she summons are at once vivid and rarified.
Discography:
♦◊♦  2000 There Are Eyes Above
♦◊♦  2001 Little Life
♦◊♦  2003 SOS JFK (with The Children’s Hour)
♦◊♦  2004 All the Leaves Are Gone (Josephine Foster and the Supposed)
♦◊♦  2004 Born Heller (with Jason Ajemian)
♦◊♦  2005 Hazel Eyes, I Will Lead You  (Locust)
♦◊♦  2006 A Wolf in Sheep’s Clothing  (Locust)
♦◊♦  2008 This Coming Gladness  (Bo Weavil Recordings)
♦◊♦  2008 Little Life  (My Kung Fu)
♦◊♦  2009 Graphic as a Star  (Fire Records)
♦◊♦  2010 Anda Jaleo  (Fire Records)
♦◊♦  2012 Perlas  (Fire Records)   
♦◊♦  2012 Blood Rushing  (Fire Records)
♦◊♦  2013 I’m a Dreamer  (Fire Records)
♦◊♦  2016 No More Lamps in the Morning  (Fire Records)
♦◊♦  2016 More Amor (with Mendrugo)
♦◊♦  2018 Faithful Fairy Harmony   (Fire Records)
Website: http://www.josephinefoster.info/
_____________________________________________________________

Josephine Foster — Faithful Fairy Harmony (Nov. 16, 2018)

NEWS

17.12.2018

Wolfgang Muthspiel

14.12.2018

Cillie Barnes

11.12.2018

The Reaction

11.12.2018

Timber

11.12.2018

Rány Těla

11.12.2018

Choroš

11.12.2018

Cunning Folk

archiv

ALBUM COVERS X.

Omar Sosa & Yilian Cañizares — Aguas (October 5th, 2018)
Tais Awards & Harvest Prize
Za Zelenou liškou 140 00 Praha 4, CZE
+420608841540