Mister And Mississippi — Mister And Mississippi (2013)

 Mister And Mississippi — Mister And Mississippi (2013)

Mister And Mississippi — Mister And Mississippi
Location: Utrecht, The Netherlands
Album release: 2013
Record Label: V2 Records
Duration:     47:23
Tracks:
01. Follow The Sun
02. Nemo Nobody
03. Calm
04. See Me
05. Same Room, Different House
06. Running
07. Bon Vivant
08. Six Feet Under
09. Coloured In White
10. Northern Sky
11. Circulate
Members:
Samgar Lemuël Jacobs — Zang, percussie
Maxime Barlag — Zang, percussie
Tom Broshuis — Gitaar, toetsen
Danny van Tiggele — Gitaar, zang
CD & Vinyl cover art by Cliff van Thillo
Wat begon als een schoolproject van de Herman Brood Academie is langzaam aan het uitgroeien tot een band die iets nieuws brengt in Nederland. Duidelijk geïnspireerd door bands als Bon Iver, Fleet foxes en Sigur ros schrijven zij hun eigen nummers. Mister & Mississippi is verfrissend, experimenteel en uniek. Laat je mee nemen door sferische soundscapes en melodieuze klanken naar hun eigen wereld!
Website: http://www.misterandmississippi.nl
Press contact: misterandmississippi@gmail.com
Reservé agent: Jaap de Waart (Rock n Roll Highschool)
Facebook: http://www.facebook.com/MisterandMississippi
Het kan niet; schrijven over Mister and Mississippi en beginnen met een cliché. Toch is er geen ontkomen aan wanneer het over het viertal gaat. Want ja, wat goed is komt snel, en hoe erg dat ook een open deur is, geen beschrijving past ze beter. Ga maar na: Het viertal leert elkaar kennen in het eerste jaar van de Herman Brood Academie. Als Danny, Samgar, Maxime en Tom voor het vak Act Development... van bandcoach Marcel van As (Spinvis, Coparck) drie liedjes moeten schrijven en opvoeren, slaan ze de handen ineen. Alle vier afkomstig uit een andere muzikale achtergrond besluiten ze na een biertje in café Stairway To Heaven de opdracht aan te grijpen om eens iets anders te doen. Weg met het traditionele pop/rockbandje met zang/gitaar/bas en drums. Samen stellen ze op: vier blikvangers vooraan het podium, als een front, een muur. De sound: rustig en folky, een tikkeltje zweverig. Dynamisch en experimenteel, zonder ontoegankelijk te zijn. Zodat de luisteraar zijn eigen betekenis aan de muziek kan geven.
De allereerste repetitie gaat in een roes voorbij. “Spontane chemie” luidt het eensgezind. Running, nu op het album, wordt tijdens die eerste sessie geschreven. Als ze de oefenruimte uitlopen, zijn ze een band: Mister and Mississippi. Een band die op school een kleine buzz veroorzaakt, want in de wandelgangen wordt al gezegd dat dit iets Heel Bijzonders is. Die schoolopdracht eindigt met een ‘goed’, de hoogste beoordeling. Ze trekken zich een lang weekend terug op een afgelegen plek om elkaar beter te leren kennen, platen van Bon Iver, Sigur Rós en Fleet Foxes te luisteren en liedjes te schrijven. Het dan geschreven Northern Sky maakt indruk als ze het tijdens hun derde optreden ooit in Paradiso spelen. Hun vierde show is in de Melkweg Max bij de finale van de Amsterdamse Popprijs, die ze glansrijk winnen. Bevrijdingsfestival Amsterdam volgt daarna, dan de Popronde en 3FM. Dat het viertal wat in huis heeft, ziet ook Patrick Watson. Ze openen twee keer voor de Canadees. Na afloop vertelt hij erg onder de indruk te zijn van hun set. Net als Blaudzun: hij laat ze meerdere shows openen voor zijn uitverkochte najaarstournee. Inmiddels trekt ook België aan hun mouw. En dan moet het debuutalbum nog verschijnen.
Als producer van hun titelloze debuut kiezen ze Reyn Ouwehand (a balladeer, Kane, Coparck). De live-sessies die hij met de bands die hij opneemt doet in Het Huis Verloren maken grote indruk op de band. Ze vallen voor zijn manier van werken. “Hij is iemand die het experiment aan durft en geduldig is. Zijn visie sluit perfect aan op de onze, het klikte meteen. Zijn studio is in een oude kerk, dat geeft een heel bijzondere sfeer. Als je goed luistert hoor je de kerk terug op het album, want we namen vrijwel alles live op.” In een week tijd staat alles er op. Eén album, elf liedjes en een veelbelovende toekomst voor de boeg, anderhalf jaar na oprichting. En daarom ontkom je niet aan zo’n cliché als “wat goed is komt snel”.

 © Hi, zoals beloofd hierbij de foto. Was te gek vanmiddag bij North End . Cheers, Jos

Mister And Mississippi — Mister And Mississippi (2013)