Omega — Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek (December 1968)

Omega — Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek (December 1968)

 Omega — Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek Omega — Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek (December 1968)≡♠≡  Omegu založili v září 1962 hráč na klávesové nástroje László Benkő a zpěvák a kytarista János Kóbor jako skupinu hrající cover verze britských a amerických rockových skladeb. Po častém střídání členů skupiny v roce 1967 přišel hráč na baskytaru Tamás Mihály, bubeník Jozsef Laux a kytarista György Molnár. První album bylo ještě ovlivněno hudbou Beatles, ale skupina pak začala hrát více progresívně, v tzv. space–rock stylu. Gábor Presser v roce 1968 napsal pro skupinu první původní skladby. V roce 1971 po třetím albu skupiny odešel Presser s Lauxem do Locomotiv GT, za bicí usedl Ferenc Debreceni a tato sestava pak zůstala neměnná více jak 30 let:
≡♠≡  Awards/Ocenění: Kossuthova cena, Cena Franze Liszta
≡♠≡  László Benkő (* 12. června 1943, Szombathely, Maďarsko) je maďarský rockový klávesista. V letech 1960–1962 byl členem skupiny Universitas. V roce 1962 spoluzaložil skupinu Omega. Spolu s Jánosem Kóborem je jediným členem skupiny, který v ní hraje po celou dobu její existence.
Gábor Presser born: May 27th, 1948, Budapest, HungaryLocation: Budapest, Hungary
Album release: December 1968
Record Label: MHV Qualiton / Hungaraton HCD 17390
Duration:    
Tracks:
01. Trombitás Frédi      2:32
02. A Napba Néztem      3:39
03. Egy Lány Nem Ment Haza      3:22
04. Kállai Kettős      1:48
05. Holnap      5:26
06. Rettenetes Emberek      5:12
07. Ha Én Szél Lehetnék      3:02
08. Vasárnap      2:09
09. Szeretnék Visszamenni Hozzád      1:56
10. Halott Virágok      2:26
11. Kiskarácsony–Nagykarácsony      3:57
12. Nem Szeretlek      3:08
13. Nem Új A Nap Alatt Semmi      3:05
14. Nem Vagy Szép      2:15
15. Megbántottál      2:40
16. Azt Mondta Az Anyukám      2:32
17. Rózsafák      2:40
18. Ismertem Egy Lányt      2:54
Personnel:
♠   János Kóbor ("Mecky"), sólový zpěv
♠   György Molnár ("Elefánt"), kytary
♠   László Benkő ("Laci"), klávesy, zpěv
♠   Tamás Mihály ("Misi"), baskytara, zpěv
♠   Ferenc Debreceni ("Ciki"), bicíReview
≡♠≡  The most successful Hungarian rock band in history, OMEGA is one of the rare bands to have been known outside in his country. The legend has it that as albums were released in other countries it became necessary to brake the language barrier. ≡♠≡  Their music is a combination of Eastern European prog with a bit of symphonic and a bit of psyche prog. The result is a dark orchestrated sound combined with extended improvisation. Their discography actually starts in the early 60's, and goes in till today in a more modern register. Several albums were released in Hungarian as well as English. I'd prefer the "accented" English version of the albums. The more so, the music remains the same...≡♠≡  1968 to 1975: OMEGA issued their first Hungarian "Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek" (1968) that became their first golden album. The band sealed their success with two subsequent LPS: "10 000 Lépés" and "Omega 3" / "Éjszakai Országút". Their first releases, such as "Omega 3" / "Éjszakai Országút", "Élö Omega" and "Omega 5" were basically pop rock some very good songs. "200 Years After The Last War" is a brilliant album, solid rock and roll with beautiful ballads.
≡♠≡  1976 to 1981: From 1976 to 1981, they released four albums of Progressive Spacey Rock with great arrangements: echoes of PINK FLOYD and ELOY elements. "Time Robber" / "Idorabló", their best work work, is the most commercial with various electronic "space sounds", though "Skrover" / "Csillagok Útján" is probably the most musically diverse. More albums in the similar style followed: "Gammapolis" / "Gammapolisz" and "Working" / "Az Arc".≡♠≡  1981 to today: Afterwards, the band kept the electronic and pop rock genre with bits of Progressive elements. However, the band's 1980s began to show the obvious signs of creative stagnation. Soon after it 13th album, OMEGA disbanded. After 7 years of long silence, the musicians went on to produce a new album in 1995, "Transcendent" / "Trans and Dance". This release is a good album with nice keyboards playing. Also check out their equally superb album .... their latest "Egy Eletre Szol" (1998). Well..., after nearly 40 years OMEGA is still together, they are LEGENDS!
≡♠≡  1968–ban jelent meg az Omega első magyar nagylemeze, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek. Ez volt az első magyar könnyűzenei album, ami egyetlen előadó dalait tartalmazta. A magyar beategyüttesek sokáig nem kapták meg a nagylemezkiadás lehetőségét; amikor azonban idehaza kitudódott, hogy az Egyesült Királyságban elkészült az Omega Red Star from Hungary, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat szinte azonnal engedélyt adott az Omegának egy magyar nyelvű album felvételére.≡♠≡  A Trombitás Frédi és a rettenetes emberek első hanglemez kiadása mono verzió volt, amelyet citromsárga színű Qualitonos címkével jelentettek meg, a borítóját pedig a Kossuth nyomdában nyomtatták. Érdekesség, hogy míg a lemezborítón helyesen szerepel a dalok sorrendje, a lemezcímkén azonban már hibásan. Az "A" oldal második és harmadik számát megcserélték, erre az apró hibára a későbbi változatoknál sem ügyeltek, egyedül a Favoritos változaton szerepel helyesen a dalok sorrendje. Az 1970–es évek legelején, amikor elindult a sztereó hanglemezek gyártása Magyarországon, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat megjelentette az album sztereó változatait. Az első két sztereó változatot szintén citromsárga színű Qualitonos címkékkel adták ki, a két változat mindössze annyiban különbözik egymástól, hogy az első változat címkéjén a piros "STEREO" felirat nem a szokványos géppel írott, hanem úgy néz ki mintha kézzel írták volna rá, ez a változat jóval ritkább, mint a következő citromsárga kiadás. A második változat pedig a már későbbiekben megszokott citromsárga színű Qualiton által ellátott címkével rendelkezik. Borítójukat szintén a Kossuth nyomdában gyártották, nem változtattak rajtuk az előző változathoz képest, egyedül egy rózsaszínű matricát ragasztottak rájuk, hogy ezzel jelképezzék a sztereó változatokat.
≡♠≡  Az 1970–es évek első felében jöttek az utángyártott narancssárga színű Qualitonos lemezcímkés, sztereó változatok. Ezekből is kétféle létezik, az első narancssárga változat hűen követi a második citromsárga színű sztereó verziót, tehát a színbeli eltérésen kívül teljesen megegyeznek. A borítójára egy szürke színű "Stereo–Mono" matricát tettek, így lehet a legegyszerűbben megkülönböztetni a két változat borítóját. A második narancssárga lemezcímkés változat pedig már egy „újhullámos” Qualitonos címkével került a boltok polcaira, borítóját pedig újra színezték, élesebbé és sötétebbé tették a hátoldalon lévő fekete–fehér képeket, valamint matrica helyett magába borítóba írták bele utólag, hogy "Stereo–Mono". Érdekesség, hogy e két narancssárga címkés változatnak a borítóját nem a Kossuth Nyomdában készíttették, mivel az előző három változattal ellentétben, ezeken nem szerepel erre utaló jelzés. 1987–ben a Favorit megjelentette az első öt Omega lemezt egy boxban, Omega 1968–1973 — Az Omega összes nagylemeze I. címmel. Összességében elmondható, hogy az első Omega hanglemezből 6 különböző változat létezik.≡♠≡  Az album eredeti hanglemez kiadásának hátoldalán szerepelt egy kísérőszöveg, ami a nagylemez dalainak hangulatából adott ízelítőt:
≡♠≡  „Zajlik az élet, forog velünk a föld, rohanunk, megállunk, figyelünk, kavarognak a gondolatok, ritmusok, vágyak — aztán letisztulnak és megszületnek a számok.
Íme: Trombitás Frédi és a Rettenetes emberek — közös ismerőseink. Frédit, a vidám öreg trombitást, aki mindig jókedvre tud deríteni mindannyiunkat, nagyon szeretjük. ≡♠≡  Annál kevésbé a Rettenetes embereket, mert a lila nap és rózsaszín hold beragyogta világukkal soha meg nem barátkozunk.
≡♠≡  A többi szám rólatok és rólunk beszél, a mi világunk. Egyesek szerint ugyan hangos egy kicsit, de mi így is meghalljuk egymás szavát és elgondolkodhatsz, mit csinálj. Nyitva állnak előtted az utak, választhatsz akkor is, ha egyszer már rossz irányba indultál. Csak tőled függ, mi lesz belőled holnap. A napba nézel–e és bátran az emberek szemébe, vagy csak a lábad elé, keresgélve a könnyebb kitérő utakat — míg magad is könnyebbé válsz. Addig nincs baj, amíg érezni és hinni tudsz, amíg fáj, ha elmúlik egy érzés, ha a színes fények szürke–fehérré törnek szét, ha meghalnak a képzelet virágai — az álmok. Az igazán szomorú ebben, hogy ettől is felnőttebb leszel. ≡♠≡  Azt pedig nem kell úgy siettetni, úgyis eljön, hát vissza a mába! Nyújtózz el a várva–várt vasárnap reggelen, amikor arra mehetsz, amerre tetszik, nincs semmi gondod és jókedvű hangok feledtetik a zajos hétköznapok zaklatott sodrását. Az már a te bajod, ha ilyenkor is gondot okozol magadnak: hogyan hozzam rendbe, amit tegnap elrontottam, szeretnék visszamenni hozzád. Hát mondd el Neki, hogy mindenki megtévedhet, vagy azt, hogy volt egy lány, aki kilenc napig kószált a Balatonnál, hírt sem adva magáról, és amikor hazajött, mégis úgy mosolygott, hogy mi is megbocsátottunk kedvesének, mert megbocsátott neki.
≡♠≡  Ha én szél lehetnék, furulyázta vagy a háromezredik mérföld után Gábor, hogy felvidítsa a szélfútta angol utak vándorait, és aztán még hosszú–hosszú mérföldeken keresztül fütyültük együtt a széllel és boldogan hoztuk haza nektek angliai turnénkról. ≡♠≡  Ott bizony mindig csillogott vendéglátóink szeme, ha a Kállai–kettős pergő magyar ritmusát hallgatták.
≡♠≡  Zajlik az élet, forog velünk a föld, rohanunk, megállunk, figyelünk — így született a kívánság: az emberhez egyedül méltó érzések, a barátság és a szeretet csendesítse meg a nyugtalan világot.
Website: http://omega.hu/
INTERVIEW
NÉMETH MARCELL, 2012.10.06. 15:25
≡♠≡  http://langologitarok.blog.hu/2012/10/06/csendben_maradtam_mert_az_uj_gyereknek_nem_lehet_szava_omega-interju_molnar_gyorgy_gitarossal≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠≡≡♠

Omega — Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek (December 1968)