OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » RECORDS » ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI
ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI 

ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI

ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI 
Born: September 9, 1939 in Warsaw, Poland
Title Of Album: Zbigniew Namyslowski
Year Of Release: 1977
Label: Polskie Nagrania Muza
Genre: Jazz-Rock, Jazz-Funk, Contemporary Jazz, Fusion
Tracklist:
01. Pod dobra godzina (At the Auspicious Hour)     6:12
02. Gdy zakwitnie miesiac maj (When May Is in Flower)     6:22
03. Mango-boogie     7:00 
04. Jasmine Flavored     7:59 
05. Uplyw czasu (The Passage of Time)     2:52 
06. Przejazdzka na UFO (Flight on an UFO)     9:15
Personnel:
ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI Quartet:
ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI - alto saxophone
Slawomir Kulpowicz - piano
Pawel Jarzebski - bass
Janusz Stefanski - drums
Guests:
Marek Blizinski - guitar
Jozef Gawrych, Wieslaw Kowalewski - percussion
Orchestra conducted by Zbigniew Namyslowski
ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI  (born September 9, 1939) is a Polish jazz alto saxophonist, flautist, cellist, trombonist, pianist and composer born in Warsaw, perhaps best known for appearing on the Krzysztof Komeda album "Astigmatic". He has collaborated in the past with such artists as Leszek Mozdzer, Michal Urbaniak and Andrzej Trzaskowski.
Website: http://www.namyslowski.com/
Jeden z najbardziej znanych polskich jazzmanów. Multiinstrumentalista – z wykształcenia wiolonczelista, z wyboru puzonista, saksofonista altowy i sopranowy, flecista a także wyśmienity kompozytor i aranżer. Osierocony w czasie okupacji, wychowywany był przez babkę Julię Żeromską, która zadbała o jego muzyczną edukację. Początkowo mieszkał w Krakowie, gdzie ukończył PSM w klasie fortepianu. Po przeprowadzce w 1954 do Warszawy, kontynuował naukę w Średniej Szkole Muzycznej w klasie wiolonczeli. W 1955 zadebiutował na koncercie jako pianista jazzowy w zespole Five Brothers, utworzonym w studenckim klubie Hybrydy. Był to jedyny występ tego zespołu.
W 1956 został puzonistą amatorskiego zespołu dixielendowego Mieczysława Wadeckiego, a następnie przeniósł się do Modern Dixielanders pianisty Witolda Krotochwila (z perkusistą Jerzym Bartzem, klarnecistą Włodzimierzem Kruszyńskim, basistą Zdzisławem Orłowskim, saksofonistą Bogusławem Rudzińskim i kornecistą Bohdanem Styczyńskim). Z zespołem tym młody puzonista wziął udział w Przeglądzie Studenckich Zespołów Jazzowych we Wrocławiu, gdzie indywidualnie zdobył wyróżnienie.
Namyslowskiego intrygowały jednak ambitniejsze strony jazzu. W 1957 związał się jako wiolonczelista z bardzo jak na tamte lata nowatorskim zespołem Krzysztofa Sadowskiego Modern Combo i w tym samym roku z grupą wystąpił na legendarnym festiwalu jazzowym w Sopocie ’57. W 1958 powrócił do puzonu i wstąpił w szeregi Hot Club Melomani, by wraz z nimi wziąć udział w historycznym wydarzeniu, jakim był pierwszy koncert jazzowy w warszawskiej Filharmonii Narodowej. Wziął także udział w pierwszym po wojnie wyjeździe polskich jazzmanów do Europy Zachodniej. W szeregach Polish All Stars grał w Danii, a zespołem Modern Dixielanders we Francji. Jako puzonista dixielandowy grał do 1959 m. in.: z zespołami Traditional Jazz Makers, New Orleans Stompers i Zygmunta Wicharego. Na festiwalu Jazz Jamboree ’59 Namysłowski wystąpił w podwójnej roli: jako puzonista Modern Dixielanders oraz saksofonista Modern Jazz Group.ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI
Wybrana dyskografia:
Spotkanie z Conoverem (1959; z Modern Dixielanders),
The Wreckers (1960),
Jazz Jamboree’61 (1961; z New Orleans Stompers),
Jazz Jamboree’61 (1961; z The Jazz Rockers),
Holiday Moods (1962; z The Jazz Rockers),
Muzyka Krzysztofa Komedy (1962),
Z.Namysłowski With The Instrumental Ensemble Andrzej Mundkowski (1963),
Jazz Jamboree’63 (1963; Zbigniew Namysłowski Quartet),
Brigitte Petry With The Zbigniew Namysłowski Quintet (1963),
Marek Tarnowski With The Zbigniew Namyslowski Instrumental Sextet (1964),
Fryderyka Elkana & Urzsula Dudziak With The Z.Namysłowski Instrumental Sextet (1964),
Lola-Zbigniew Namyslowski Modern Jazz Group (1964),
 Jazz Jamboree’64 (1964; Z.Namyslowski Quartet),
Jazz Greeting From The East (1964),
 NOVI (1965; z Novi Singers),
Meine susse europaische Heimat-Dichtung und Jazz aus Polen (1967),
 William Big Bill Ramsey With The Z.Namyslowski Quartet (1967),
Krzysztof Komeda Quintet: Muzyka Krzysztofa Komedy (1967),
 Tallin’67 (1967),
NOVI in Wonderland (1968; z Novi Singers),
 Bema pamięci żałobny rapsod (1969; z Niemen Enigmatic),
Studio Jazzowe Polskiego Radia (1969),
 Zbigniew Namyslowski With Marianna Wróblewska (1972),
Koncert Podwójny na 5 Solistów i Orkiestrę (1972),
 Winobranie (1973),
Polish All Stars After Hours (1973),
 Easy (1974; z Wojciechem Karolakiem),
SPPT Chałturnik (1974),
 Kuyaviak Goes Funky (1975),
Geomusic 11 PL (1975),
 Geomusic (1976; z Michaelem Smithem),
Zbigniew Namyslowski (1977),
 Urbaniak (1977; z Michał Urbaniak Group),
Namyslovsky (1977),
 Guido Manusardi Quartet (1977),
Jasmin Lady (1978),
 Zbigniew Namyslowski Quartet:1,2,3,4...(1978),
Future Talk (1979; z Urszulą Dudziak),
 Z lotu Ptaka (1980; z J.P.Wróblewskim),
Air Condition (1981),
 Follow Namysłowski (1966-80),
Air Condition/Plaka Nights (1984),
 Open Quartet (?),
Song Of Innocence (?),
 Deborah Brown & Z.Namyslowski Quartet (1989),
Without A Talk (1991),
 Zbigniew Namysłowski: Anthology (?),
The Last Concert (1992),
 Namysłowski Quartet & Zakopane Highlanders Band (1996),
Cy to blues cy to nie blues (1997),
 Dances (1997),
3 Nights (1998),
 Mozart Goes Jazz ( 1999),
Website: http://muzyka.onet.pl
Biography   by Rovi
ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI’s Lola, recorded during his visit to the UK in 1964, caused quite a stir, since few people in Northern Europe were aware of the state of the jazz art in Soviet bloc countries (formerly). However, it was not simply the surprise of Eastern European musicians playing modern, post-bop jazz at all that impressed: ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI was very good indeed, with a hard, emotional tone and considerable facility on the alto saxophone. He had begun his musical studies on piano at the age of six, switching to the cello at 12. He also plays soprano saxophone, flute and trombone. He studied music theory at the Warsaw High School of Music and began his career playing trombone with a trad band and ’cello with a modern group. Concentrating on alto, he set up his quartet in 1963 and toured Europe, Asia and Australasia as well as the USSR.
He plays with the kind of intensely personal passion one associates with Jackie McLean and Mike Osborne, weaving in strong strands of Polish folk music in both his writing and improvising. In the late 70s and early 80s he moved away from the more avant garde side of his style and, without losing his individuality, used rock-fusion elements. There was also an adventurous album, ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI, for orchestra and large jazz group. By the late 80s, he was back in the hard-bop mainstream, sounding a little less dangerous than in his early days, but just as sincere and inventive. He has also worked with Krzysztof Komeda and Air Condition, the fine Polish fusion band that he led in the early 80s.

ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI 


 

NEWS

19.10.2017

Kevin Devine

19.10.2017

Jens Lekman

19.10.2017

Jessie Ware

19.10.2017

The Smiths

19.10.2017

Colleen

15.10.2017

Black Nite Crash

15.10.2017

Nerina Pallot

archiv

ALBUM COVERS IX.

Fiordmoss — Kingdom Come (Oct. 12th, 2017)
Tais Awards & Harvest Prize
Za Zelenou liškou 140 00 Praha 4, CZE
+420608841540