THE SHAKING SENSATIONS — “How Are We to Fight the Blight” 2xLP (Oct. 4th, 2019)

♦  Bene, a ty si pamatuješ všechno z těch nominací? zeptal se mě Honza Žamboch přímo z pódia Jazz Docku. Hned RÁNO po předávání cen mne čekal 24tunový kontejner, vykládka a zpracování. Na tuto otázku se v tu chvíli nedalo odpovědět logicky. Pokud tato otázka někdy napadá i Vás, teď odpovídám logicky. Právě proto, že to není v lidských silách, stanovil jsem si metody, postupy a vlastní usměrňování své práce. 
1. SVOJÍ PRÁCI MILUJI. Často se k umělcům vracím, opravuji jejich profily, obnovuji si k nim vztah. Mám přístup k hudebnímu softwaru, vynakládám velké finanční částky na nosiče, poslouchám a neznám slovo limit.
2. PŘEDSTAVUJI SI, že moje práce nakonec bude mít vyšší SMYSL. Nehoním svojí kariéru, nehledám finanční zisk. A protože je u mne pořád neděle, mám dost času. 
3. Domnívám se, že efektivní styl a systém práce mám dlouhodobě vypracovaný. Mimochodem, začal jsem v devíti letech, tedy už v roce 1965.

TEST.
★■★  Zcela náhodně jsem vybral 3 kapely s podobnými názvy, abych si občerstvil, co hrají. Tedy 3 alba a dvě záložní. Zde je výsledek.  
První kapela: THE SHAKING SENSATIONS — “How Are We to Fight the Blight” 2xLP (Oct. 4th, 2019) Hodnocení: 8.1
★■★ Kodaňský instrumentální kvintet THE SHAKING SENSATIONS je konečně zpět s pokračováním jejich kriticky uznávaného alba z roku 2013 Start Stop Worrying. 4. října bylo vydáno album “How Are We to Fight the Blight?”?, album, které se připravovalo 6 let.
Band ze skupiny srovnatelných s Russian Circles (Chicago, Illinois, United States), Caspian (Beverly, Massachusetts, United States), Elbe (Jeseníky, CZE), And So I Watch You from Afar (Belfast, Northern Ireland, UK) 
„Jedním z největších Magnusových talentů je kombinovat těžký, temný a extrémně vypjatý zvuk se vzdušným pocitem z indie~popu, ale také chaos a nekonvenční způsoby aranžování a provádění instrumentální hudby,“ komentuje Jeppe Nygaard Christensen.

THE SCHRAMMS — “Omnidirectional” (June 21st, 2019)Druhá kapela: THE SCHRAMMS — “Omnidirectional” (June 21st, 2019) Moje hodnocení: 7.9
★■★ Dave Schramm (Hoboken, NJ) skutečně zapadá do toho příliš používaného výrazu „muzikální hudebník“. Úžasný, zpočátku alba působící jako ležérní písničkář. Vše rozbaluje poznenáhlu, jako v rozbřesku. Snad je nejlépe známý jako hlavní kytarista v prvních vydáních Yo La Tengo, včetně jejich uznávaného debutového alba „Ride The Tiger“. Čas od času se vracel ke své staré kapele, aby jim pomohl s alby „Fakebook“ (1990) a „Stuff Like That There“ (2015). Schramm navíc pracoval v relacích pro The Replacements, Soul Asylum, Whiskeytown, Richarda Bucknera a Freedy Johnstona, namátkou. Jedním z důsledných prvků však byla jeho vlastní skupina The Schramms. Za tři desetiletí natáčení vydávají The Schramms dosud nejlepší nahrávku. „Všesměrový“ je pevně na konci amerického spektra. Je také na kreativním a gramotném konci rockového spektra. Pokus přijít s porovnáním nebo některými referenčními body se ukázal jako neúspěšný. The Schrams vytvořili album, který je jednoznačně jejich vlastní. Hodnocení Clint Westa: 9/10The Shivas — “Dark Thoughts” (October 25, 2019)
Třetí album: The Shivas — “Dark Thoughts” (October 25, 2019)
★■★  Když v roce 2006 The Shivas z Portlandu odstartovali jako garážoví rockeři, byli to dospívající děti, které se dost těžko dostaly do barů, aby hrály své vlastní koncerty. Neodradilo je to, kapela plodně cestovala, nahrávala nonstop po další desetiletí dále a spolupracovala s váženými labely jako K Records a Burger. Tak se formoval jejich rockový a punkově~vyostřenější rockový zvuk. 
Přibližně před rokem měl s nima Clint Callwood interview. Poslední otázka: Až to bude album hotové, co bude dál? Answer: „TOUR pokračuje, po LA pokračujeme po pobřeží, končí v Seattlu a odtud letíme do Evropy až do poloviny prosince. V lednu / únoru vyrazíme napříč USA, na jaře festivaly a další Evropa. Chceme zůstat ON THE ROAD a na místech s pěkným počasím po velkou zimu / brzy na jaře, takže vás určitě uvidíme, L.A.! Jakmile se dostatečně zahřejeme, abychom se vrátili do Portlandu, uděláme nové album.“
★■★  Nakonec dvě záložní alba od THE SHINS. Nedávno z alba hráli mou milovanou píseň ve seriálu Myšlenky zločince (Criminal mind), kde hraje Matthew Grey Gubler. The Shins — “The Worms Heart” (Jan. 18, 2018)Čtvrté album: The Shins — “The Worms Heart” (Jan. 18, 2018)
★■★  Když The Shins vydali debutové album „Oh, Inverted World“, bylo to významné ze dvou důvodů. První je, že to byl zřetelný bod obratu pro jejich label Sub Pop, který — po krizi identity post~grunge a kartáčování bezvýznamnosti — začal znovu hledat své ztracené nohy. Druhým je to, že světu představila skupinu fenomenálního talentu, kterou vedl MASTER TALENT James Mercer pro tvorbu zvláštních, ale krásných, neuctivých, ale uštěpačných písní. Dodejme, že např. Mischa Pearlman dal albu ubohých 5. Nesouhlas.The Shins — “Heartworms” (March 10, 2017)
Album páté: The Shins — “Heartworms” (March 10, 2017)
★■★  Vydání z roku 2017, páté studiové album od alt~rockové kapely. Na rozdíl od „Port of Morrow“ z roku 2012, který debutoval na 3. místě v žebříčku Billboard Top 200 a byl nominován na cenu Grammy za nejlepší alternativní album, se Heartworms opět vrací k ruční výrobě. „Heartworms“ je jako vždy zcela napsán Jamesem Mercerem, s výjimkou „So Now What“ (produkoval člen kapely Richard Swift). „Heartworms“ je první album Shins, které Mercer vyprodukoval sám od „Oh, Inverted World“ v roce 2001. „Heartworms“ obsahuje dosud nejrozmanitější Mercerovu lyrickou paletu. Výsledkem je soudržné, ale žánrově vzdorující album, které se vyznačuje Mercerovým výrazným hlasem a melodickou linkou. Sjednocený svou jedinečnou vizí vytváří Mercer sound, který je známý nostalgickým kývnutím na svého předchůdce — a přitom současně je kvalitativně zcela nové. První singl alba „Name For You“ je hlasitou výzvou k posílení postavení žen, inspirovanou Mercerovými třemi dcerami.James Mercer